We zijn 3 weken geleden gestart met een les over het eerste chakra, het wortel chakra.
Yoga heeft oefeningen en houdingen die bij bepaalde chakra’s horen. Rondom ons lichaam bevindt zich een energieveld waarin zich 7 belangrijke energiecentra bevinden die als draaikolken werken. Elk heeft een eigen levensgebied en functie. Je zonnevlecht ligt net boven je navel in je buik en is er één van.
Het eerste chakra staat symbool voor ons oerinstinct. Dat zijn dingen die je nodig hebt om te overleven zoals veiligheid, voeding en een beetje vechtlust. Het eerste chakra wil namelijk heel graag dat je blijft bestaan.

Vorige week was het tweede Chakra aan de beurt. Dit wordt ook wel het Sacraal Chakra genoemd. Deze bevindt zich net onder de navel, bij het heiligbeen. Het tweede Chakra staat voor het uiten van emoties, het hebben van relaties, beweging, seksualiteit en creativiteit.

En dan deze week het derde energiecentrum. Plexus Solaris is de latijnse benaming voor het zonnevlechtcentrum, in het Sanskriet noemt men dit het Manipura-chakra (flonkerend juweel). je flonkerend juweel ligt net boven je navel in je buik. Blijheid, energie, zelfwaardering en controle over jezelf staan centraal. De kracht om te bereiken wat je wilt. Op het moment dat dit derde Chakra in evenwicht is, kun je er voor jezelf en voor een ander zijn. Het derde Chakra is de kern van je lichaam. Ook wel het krachtcentrum van je lichaam genoemd. Verschillende Chakra’s komen hier samen.
Je bent vol vertrouwen, maar durft ook kwetsbaar te zijn. Je voelt de kracht van binnen. ‘Ik kan en wil’ staat centraal.
Met name werden de buikspieren uitgedaagd in de yoga-houdingen deze week. Veel verschillende oefeningen (Asana’s) kunnen helpen om het derde Chakra optimaal te laten functioneren. Ook gedraaide houdingen kunnen hierbij goed zijn. In de “half spinal twist” een zittende houding met een draaiing ontmoette ik mezelf niet in mijn rug (spine) maar in mijn heupen. Interessant hoe een houding verassend kan zijn.
Het element vuur hoort bij het derde chakra, zoals aarde bij het eerste chakra hoort en water bij het tweede chakra. Vuur straalt kracht en warmte uit, die typerend zijn voor het derde Chakra. Een van de meest effectieve manieren om met de chakra’s te werken, is door middel van meditatie technieken. Zo hebben we de les afgesloten met warme zonnestralen in een geleidde meditatie.

Volgende week meer aandacht voor het hart-chakra!