Overgaan naar de overgang

“Beauty is in the eye of the beholder” is een Engels gezegde, wat vrij vertaald betekent:
“Schoonheid zit in het oog van de toeschouwer.”

Van stralend in de sportschool naar de stralend in het bejaardenhuis. Gelukkig zijn met ieder rimpeltje en vetkwabje. Jezelf accepteren op ieder vlak en in iedere vorm. Je authentieke zelf zijn inclusief alle mooie en minder mooie aspecten. Alle rimpeltjes, nare gedachten, kwabjes en kwaaltjes liefdevol omarmen en geven wat ze nodig hebben.

Overgaan van je jeugdige zelf naar een wijzere versie van jezelf is een natuurlijk proces waarin regelmatige confrontaties plaats vinden. Groeimomentjes zijn het. En groeien kan pijnlijk zijn. Loslaten, anders vastpakken noemde een vriendin het laatst. Bij het proces van overgaan, de overgang dus, kunnen een hele hoop ‘verschijnselen” de revue passeren. Zo kreeg ik opvliegers, en nee niet iedereen krijgt het op dat moment warm… Ook innerlijke onrust is me niet vreemd. De kinderen het huis uit, ik ook het huis uit (een scheiding), op zoek naar een nieuw evenwicht.

Elke vrouw maakt behalve vrouwelijke hormonen ook mannelijke hormonen aan. Tijdens de overgang verschuift het hormoonevenwicht. Er worden minder vrouwelijke (oestrogeen), maar nog steeds evenveel mannelijke hormonen gemaakt. Daardoor kun je last krijgen van extra haargroei op benen, bovenlip of kin.

Als je ouder wordt vertraagd de stofwisseling dus met hetzelfde eetpatroon kom toch een paar kilo aan. Aandacht voor gezonde, volwaardige voeding is van belang voor een goed energie niveau. Het blijft echter de vraag of een paar extra kilootjes zoveel kwaad kunnen. Zeker als je bedenkt dat het vetweefsel na de menopauze de taak van de eierstokken gedeeltelijk overneemt en oestrogenen gaat aanmaken.

Dat klinkt goed maar voelt niet goed, vooral als de zwaartekracht het hangvermogen van bepaalde lichaamsdelen versterkt. Daar wordt ik niet blij van.

We zijn er nog niet want droge ogen komt dus ook door de overgang, wist ik niet… Minder oestrogeen betekent ook minder traanvocht. Daarom werd het niks met contactlenzen. De overgang we zijn er zomaar niet klaar mee en heeft meer impact dan ik eigenlijk wil toegeven. Dus liefdevol omarm ik mezelf!