Mediteren…
Waarom zou je in vredesnaam gaan mediteren? Levert het je iets op of kost het alleen maar tijd?
Ben jij prettig gezelschap voor jezelf. Hoe lang houd je het vol om alleen met jezelf te zitten zonder verdere bezigheid, zonder afleiding van je smartphone, de t.v., leesmateriaal, werk, hobby, sport, gezelschap, vrienden, familie, eten, drinken, huisdieren, ander vermaak of afleiding?
De lijst met positieve effecten van mediteren is eindeloos. Zo kan het helpen tegen stress, vermindert het angst en depressieve klachten en zorgt het voor meer focus en concentratie en een betere emotionele balans. Bij mensen met chronische ziektes kan het zelfs de pijn verlichten.
Mediteren dus omdat het dit allemaal op kan leveren. De tijd die het kost is een goede investering in je leven.
Grote bedrijven zoals Google en Facebook moedigen hun werknemers aan om onder werktijd even te mediteren.
We hebben 40 tot 60.000 gedachten per dag. Bij het mediteren stoppen je gedachten niet. Je brein is gemaakt om te denken en we willen er ook graag gebruik van maken! Maar door de stress, alle ballen die we in de lucht willen houden, loopt het zaakje soms over, een meltdown in je bovenkamer, ook wel burn-out genoemd ligt op de loer. Mediteren kan hier uitkomst bieden. 1 of 2 keer per dag even tijd voor jezelf, gaan zitten en je gedachten uit laten drijven. Zoals ik al zei, ze stoppen niet, er komen wel korte pauzes tussen de gedachtes en daar doe je het voor.
Oefening baart kunst. Hoe vaker je mediteert hoe langer de pauzes tussen je gedachten worden. Als er een gedachte opkomt stuur je je aandacht naar je ademhaling en probeer je daar je aandacht te houden. Je kunt dan een positieve affirmatie op laten komen bij de inademing. Bijvoorbeeld “ik adem energie in “ en bij de uitademing “ik laat los wat ik niet (meer) nodig heb”.
Door mediteren kom je lekkerder in je vel te zitten wat een positieve invloed heeft op je gesteldheid. Ik heb 8 geleidde meditaties gemaakt die helpen bij het afslanken en ook verlichting kunnen geven in deze stressvolle tijd. Deze meditaties heb ik verwerkt in de online afslankcursus “Vitaal gewicht voor jou” Mocht je er meer over willen weten klik dan hier. In het pakket Vitaal gewicht zilver en goud vind je de meditaties.
 
Nog even de voordelen op een rijtje:
• vermindering van stress
• vermindering van angst en depressie
• verbeterd immuunsysteem
• verhogen pijntolerantie
• verbetert geheugen
• verhoogd empathisch vermogen
• minder negatieve gevoelens, spanning, bedroefdheid en boosheid
• het beter verwerken van herinneringen
• het beter reguleren van emoties
• verbeterde impulscontrole
 
Een gezonde groet!
 
Anja Reijnders