Body Mass Index, voorheen ook wel Quetelet Index (QI) genoemd, is een methode die een snelle beoordeling van het lichaamsgewicht mogelijk maakt.

Het gewicht bij een BMI onder de 18,5 wordt beschouwd als ondergewicht, tussen 18,5 tot 25 wordt beschouwd als normaal, gezond lichaamsgewicht. Bij een BMI tussen de 25 en 30 is er sprake van overgewicht. Bij een BMI tussen de 30 en 40 spreekt men van obesitas (= medisch overgewicht). Bij een BMI boven de 40 is er sprake van morbide obesitas.

Op het plaatje kun je snel, zonder rekensommetjes je BMI bepalen m.b.v. een liniaal. Verbind de lengte via de liniaal met het gewicht. De rechterkant van de liniaal geeft dan in de meest rechtse kolom de bijbehorende BMI aan.

BMI kan alleen worden toegepast bij volwassenen van 18 jaar en ouder.

BMI zegt niets over het vetpercentage in het lichaam.

De hoeveelheid buikvet is bepalend voor het risico op ziektes te gevolgen overgewicht.

Niet voor niets wordt in de gezondheidszorg zo’n nadruk gelegd op een gezond gewicht. Met name obesitas (BMI hoger dan 30)blijkt een risicofactor te vormen voor het ontstaan van tal van aandoeningen. Daarbij speelt de vetverdeling over het lichaam een belangrijke rol.

Appeltje Peertje figuur

Uit onderzoek blijkt dat de locatie van lichaamsvet veel zegt over de gezondheidsrisico’s.

We onderscheiden appel en peervorm. We spreken van appelvorm wanneer het vet rond en in de buik wordt opgeslagen. Dit geeft een appelvormige indruk, dikke buik, smalle heupen. Bij de peervorm zit het vet op dijen, billen en heupen, slanke taille, dikke billen.

Gebleken is dat vet rond de buik meer gezondheidsrisico’s oplevert dan vet op de heupen en dijen, doordat vet in de buik in direct contact staat met allerlei organen, waaronder de lever. Hierdoor is een grote kans op stijging van het cholesterolniveau in het bloed.

Door het verschil in geslachtshormonen ontstaat bij mannen vaak de appelvorm en bij vrouwen de peervorm. Na de overgang wordt bij vrouwen het vet ook meer opgeslagen in de buikholte dan op de heupen, dijen en billen.