“Yoga en chakra’s zijn onlosmakelijk, innig verbonden met elkaar. We zijn allemaal verbonden, verbonden met zuurstof, energie, onze ademhaling, en de seizoenen van het leven.”

Maar wat is een chakra nu precies?

Chakra’s zijn bronnen van energie, je kunt ze niet zien, misschien wel voelen of andersom, of geen van beide. We ervaren op verschillende manieren. Een beetje fantasie kan je op weg helpen. Chakra’s zijn energiepunten die op onze ruggengraat liggen. Dus ja, je hebt een chakra, je hebt zelfs meerdere chakra’s! De zeven belangrijkste chakra’s lopen langs je wervelkolom tot aan je kruin. De chakra’s (Sanskriet voor “wiel”) kun je vergelijken met energiebronnen die met elkaar in verbinding staan.

Yoga

Yoga streeft ernaar dat energie in ons lichaam goed doorstroomt, dan zitten we lekker in ons vel. De chakra’s helpen ons bij een goede doorstroming. Ook al kun je je chakra niet zien met je ogen, je kunt ze wel gewaarworden. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om je te uiten dan kan het zijn dat je keelchakra niet optimaal functioneert, dan kan het helpen om te zingen. Heb je last van angsten, dan kun je oefeningen doen die met je wortelchakra te maken hebben (je basis), zoals wandelen in het bos.

Cijfer je jezelf regelmatig weg voor een ander? Ga dan aan de slag met je hartchakra, open je borst door je schouders naar achter te bewegen, en ben lief voor jezelf! Yoga oefeningen kunnen helpen om chakra’s los te maken en te openen.

Emoties

Elke chakra heeft een invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties en spelen een belangrijke rol bij het welzijn van lichaam en geest. Ideaal zou zijn als alle chakra’s open zouden zijn en even actief. Helaas is dit meestal niet zo.

 Blokkades

Chakra’s kunnen ‘dichtzitten’ waardoor blokkades in de energie ontstaan. Om dit te compenseren worden andere chakra’s juist overactief, hetgeen weer tot andere problemen leidt. Via yoga-oefeningen of meditatie kun je bepaalde chakra’s stimuleren om hun werking in evenwicht te brengen.

 

Ons zonnecentrum

De zeven chakra`s vormen een micro kosmos in verbinding met de macro kosmos.
Het middelpunt is het hartchakra, ons zonnecentrum. Het geeft zin, warmte, vreugde en verbinding aan het bestaan. Vanuit een ontwikkeld hartchakra ontwikkelen zich vervolgens de andere chakra`s en verbinden zich onderling in cirkels.

Ben jij door het lezen van deze blog ook nieuwsgierig geworden naar jouw chakra?

Neem dan gerust eens deel aan een van mijn zoom-yogalessen! Ondanks de huidige corona maatregelen gaan wij gewoon door, echter vinden de yoga lessen dan plaats vanuit je eigen comfortabele huis! Iedere woensdag kun jij van 19.00 tot 20.00 uur deelnemen voor slechts € 7,50 p.p. per keer.

Wil je meedoen of toch nog graag wat meer informatie ontvangen? Stuur een mailtje naar: info@fitvoorjou.eu met daarin jouw naam, contactgegevens en eventuele vragen en dan zorg ik ervoor dat jouw zoom-uitnodiging zo snel mogelijk jouw kant op komt!

Namaste, Anja