Wat betekend het, en waarom wordt je verteld om te minderen met geraffineerde voeding?

Geraffineerde voeding is fabrieksmatig verwerkt. Het is een verzamelterm voor gemaksvoedsel. Het is sterk bewerkt eten en drinken. Je kan het vaak direct uit de verpakking opeten of je hoeft het alleen maar af te bakken of op te warmen. Wit brood, witte rijst, pasta’s, junkfood, kant en klare voeding, cake, taart, koek, snoep, limonade en frisdrank. Veel vleesvervangers en glutenvrije producten vallen er helaas ook onder dus laat je niet te snel verleiden door wat er op de voorkant van de verpakking staat en lees het etiket.

Het grootste probleem van geraffineerd voedsel is dat de goede stoffen er tijdens het raffineren uit worden gehaald, zoals voedingsvezels, vitamines  en mineralen. Deze heb je juist nodig voor een gezond energiek leven.

Wat het nog erger maakt zijn de toevoegingen suiker, vet en zout. De samenstelling is perfect afgesteld op “nog meer nuttigen”. De fabrikant stopt veel geld in onderzoek om de samenstelling nog beter te maken zodat er nog meer verkocht wordt. De verslavende werking is goed voor de portemonnee van de  fabrikant, kijk maar naar het aantal mensen dat kampt met overgewicht. En als je naar de reclames kijkt dan zie je slanke energieke mensen deze producten aanprijzen. Het wordt afslankend Nederland niet makkelijk gemaakt.

Geraffineerde voeding is vaak makkelijk mee te nemen. Denk maar aan apart verpakte koeken, pakjes of flesjes drinken en mini zakjes chips en andere snacks.

Geraffineerde voeding is meestal ongezond en maakt dik, het is een grote oorzaak van overgewicht. Lege Kcal. zijn het, vulling in plaats van voeding.

Af en toe wat geraffineerds eten mag natuurlijk echt wel, maar maak er iets speciaals van en niet een standaard maaltijd of tussendoortje. De 80-20 regel is iets wat je als uitgangspunt kan gebruiken: zolang je 80% van de tijd ongeraffineerd eet, mag je met een gerust hart 20% versnacken met geraffineerd(er) voedsel.

Probeer het geraffineerde voedsel zoveel mogelijk te vervangen met ongeraffineerd (of licht geraffineerd), voedsel. Hieronder vallen de volkoren granen, alle groente en fruit, noten, eieren, yoghurt, mager vlees, en melk- en vleesproducten zonder toevoegingen, bijv. kaas, kwark of kipfilet. Zo onbewerkt en puur mogelijk. Wat betreft dranken gaat de voorkeur naar water, ongezoete thee en koffie.


Door je geraffineerde voeding stapje voor stapje te vervangen merk je er weinig van. Je zult echter wel merken dat je je zowel geestelijk als lichamelijk steeds beter gaat voelen. Als je nu bijvoorbeeld alleen maar wit brood eet, kan je ook eens volkoren brood proberen of bruin. Vind je dit nog een stap te ver gaan? Maak dan een dubbele boterham en gebruik hiervoor 1 witte en 1 volkoren. Probeer uiteindelijk wel over te gaan op volkoren brood. Kijk waar jij een stapje kunt maken!

Probeer eens wat gezonde recepten. Als je iets niet lekker vind, kan je het altijd nog aan jouw eigen smaak aanpassen.

Als je meer wilt weten over gezond eten of steun nodig hebt voor het verbeteren van je leefstijl dan kan je natuurlijk altijd contact met me opnemen.