HOMEOSTASE

Ons lijf wil in homeostase zijn en houd niet van veranderingen. Homeostase is het in evenwicht zijn van al je functies in het lichaam, zoals temperatuur, zuurtegraad, bloedruk en ademhaling. Plus het vermogen van het lichaam om dit evenwicht te behouden.

REPTIELENBREIN

Bij snel afvallen raak je uit homeostase en krijg je stress. Daar zorgt je  reptielenbrein voor, die neemt de zaak over en je wordt in onmiddelijke staat van paraatheid gebracht door je zenuwstelsel en je hormoonstelsel.

Het reptielenbrein (de hersenstam) is het oudste deel van onze hersenen. Het controleert onze primaire levensbehoeften, zoals onze ademhaling en eetlust, veiligheid, overleven maar ook vecht- en vluchtreacties.

Het reageert instinctief en automatisch. Als zodanig functioneert dit brein buiten je bewuste controle. Het speelt een belangrijke rol bij emotie en conditionering. Je raakt dus uit je comfortzone, uit je homeostase en je lichaam slaat op de overlevingsstand, warzone! Dit gebeurt er bij crash diëten=stress!

STRESS

Je lichaam maakt in tijden van stress adrenaline en cortisol aan. Prima als je een spookrijder tegenkomt of een inbreker betrapt want dan kun je de stress reactie goed gebruiken om adequaat te reageren, maar minder goed voor je lichaam als je zoveel stress hebt dat je lichaam voortdurend in staat van paraatheid is. Stress heeft vele vormen. Ik heb het niet alleen over werkdruk of in een echtscheiding liggen. Ons lichaam ervaart ook stress als je ziek bent of pijn hebt, als je je  hulpeloos of machteloos voelt, als je angst hebt om iets te veranderen. Maar ook een negatieve overtuiging als “ik ben niet goed genoeg” geeft je voortdurend stress.

HORMONEN

Stress zorgt dat je lichaam energie opslaat als buikvet. Buikvet dat je lastig kwijtraakt tenzij je je hormonen weer in balans brengt. Stress tast ook je gelukshormoon serotonine aan waardoor je humeurig of gefrustreerd kan worden. stress zorgt ervoor dat je slechter slaapt want het voorkomt de goede werking van het slaaphormoon melatonine. Cortisol (lees: stress) tast het DNA in je cellen aan waardoor het verouderingsproces kan versnellen.  Cortisol blokkeert de goede werking van het verzadigingshormoon leptine waardoor je meer gaat eten. Cortisol verlaagt de gevoeligheid van insuline waardoor er meer insuline moet worden aangemaakt; ook een hardnekkige dikmaker.  Kortom: normale niveaus van cortisol zijn prima. Teveel cortisol is als een sloophamer voor je gezondheid en vitaliteit. Deze hormoonwijsheid heb ik van Marjolein Dubbers, zij is gespecialiseerd in de werking van hormonen.

Conclusie: door stress/crashdieten kom je meer aan dan dat je kwijtgeraakt was plus je hebt continu honger. Je wordt een chagrijnige tante en komt niet waar je zijn wilt.

SLIMMER DAN JE REPTIELENBREIN VANUIT JE COMFORTZONE

De enige manier om je reptielenbrein te slim af te zijn, is je bewust zijn van zijn bestaan en uiterst geraffineerde handelwijze. Wat óók helpt is jezelf een nieuw patroon aan leren. Als je comfortzone op orde is kun je knabbelen aan de randjes en kleine stapjes nemen, je homeostase bewaren en je reptielenbrein voor de gek houden. Opnieuw conditioneren door kleine stapjes te nemen in plaats van grote stappen of sprongen. Daarom is het beter dat we langzaam afvallen, in kleine stapjes want dan gaat de homeostase mee met het afslanken wat blijvend resultaat bevorderd. En dat is dan meteen de reden dat ik een programma van 11 maanden gemaakt heb om op een verantwoorde manier af te slanken.

GEZOND VERSTAND VERSUS INSTINCT

Je emotionele brein en je reptielenbrein overheersen vaak je rationele brein. In praktijk betekent dit dat je wéét dat je beter geen chocolade kunt eten, maar het toch doet. De dopamine die wordt aangemaakt vanuit je emotionele brein wint het van je gezonde verstand.

Als mens ontwikkel je een bepaalde manier van leven en eten die past binnen je comfortzone. Zonder dat je je er bewust van bent, herhaal je constant hetzelfde (eet)patroon. Je reptielenbrein zal er achter de schermen ook alles aan doen om jou in hetzelfde kringetje te laten lopen. Het vaste patroon dat je volgt zorgt weliswaar voor een paar kilo te veel, maar is wél voorspelbaar en daardoor veilig. En veiligheid staat bovenaan bij je reptielenbrein. Alles wat nieuw of anders is, voelt onveilig en zal je reptielenbrein dus in eerste instantie willen verwerpen. Ook al wéét jij rationeel gezien dat minder snoepen en meer sporten beter voor je is.

VITAAL GEWICHT VOOR JOU

Met het  “Vitaal gewicht voor jou” programma leer je hiermee om te gaan en langdurig een gezond gewicht te handhaven met meer energie en lekker in je vel.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf! Met lots of love! Omdat je het waard bent, je verdient het om gelukkig te zijn en te stralen. Zo kun je ook andere inspireren! Zet vandaag het eerste stapje.

Ik heb 10 jaar geleden de eerste stap gezet en 11 maanden geleden opnieuw om mijn overtollige overgangskilootjes aan te pakken. Ik heb aan de randjes van mijn comfortzone geknabbeld en ben 5 kg lichter. Ik heb genoten van etentjes, van de vakantie, maar over all steeds weer neergestreken op het pad van een gezonde leefstijl.