Positieve aanraking met aandacht geeft voeding aan lichaam en geest. Net als yoga, en gezonde, bewuste voeding. Warme olie, zachte handen en een ontspannend achtergrond muziekje aan de rand van het bos.

Ofschoon bij alle natuurvolken bekend is dat aanraking een basisbehoefte is, een levensbehoefte is, wordt dit in onze westerse wereld pas de laatste tijd erkend.

Een lichaamsmassage van bijvoorbeeld rug, schouders en kuiten ontspant niet alleen je lichaam maar ook je geest. De drukte in je hoofd ebt weg. Voor veel mensen is het masseren van voeten nog een brug te ver, sommige worden al akelig als je naar hun voeten kijkt, bij wijze van spreken. Eerlijk gezegd was ik ook verwonderd hoeveel ontspanning een voetmassage geeft toen ik voor het eerst mijn voeten liet masseren. Een kwestie van jezelf overgeven en ervaren.

Je hele lichaam is weerspiegeld in je voeten. Alles in je lichaam is met elkaar verbonden. Door het masseren van de voeten stimuleer je de doorbloeding, de lymfedoorstroming en verbeterd de energiedoorstroming.

Omdat een (voet)massage altijd een ontspannend effect heeft en zorgt voor ontspanning van lichaam en geest, helpt het bij herstel en jezelf in balans brengen. In de ontspanning krijgt je lichaam de kans het zelf herstellend vermogen aan te spreken. Dit is lastiger als je altijd druk bent en bezig.

De voordelen die een massage geeft zijn talrijk. Het ontgift, prikkelt het zelf genezend vermogen van het lichaam, maakt endorfine vrij, die pijn verlichtend en stemming verbeterend werken. Het stimuleert de onder-actieve en kalmeert de overactieve systemen.
Het  werkt preventief voor het behoud van gezondheid en vitaliteit, het werkt ondersteunend bij chronische ziektes.

“Een aanraking zegt meer dan 1000 woorden”

Oxytocine is een hormoon wat vrij komt bij massage en gaat rechtstreeks naar het zenuwstelsel. Het beïnvloed o.a. de spijsvertering, de ademhaling, het geheugen en het werkt pijnstillend. Het is een wonderbaarlijk stofje. Het geeft een prettig gevoel, ontspant je spieren en zorgt ervoor dat je minder stresshormonen aanmaakt en het is ook nog eens goed voor je weerstand.