Onze welvaart en gigantische keuze aan snoepgoed, snacks, luxe broodjes, frisdrank en alcoholhoudende dranken verleiden ons en vinden gretig aftrek in de supermarkt.

Tot je 40ste zorgt je lichaam voor jou en heb je misschien het geluk dat je nergens op hoeft te letten. Maar na je 40ste wordt het hoogtijd dat je voor je lichaam gaat zorgen en ernaar gaat luisteren. Goed luisteren naar het fluisteren van je lijf want dan kun je nog makkelijk bijsturen. Als je wacht tot het begint te roepen, en de alarmbellen gaan rinkelen dan wordt het bijsturen een stuk lastiger.

Het is inderdaad zo dat je erfelijk belast kunt zijn wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te houden of krijgen. En ook omgevings- en leefstijlfactoren spelen mee. Echter is dit geen excuus om met kleine stapjes een begin te maken naar een vitaler gewicht want gezondheidswinst is voor iedereen haalbaar!

Naarmate we ouder worden neemt de vetmassa toe en vindt er ook een andere vetverdeling over het lichaam plaats. Vooral bij vrouwen is dit goed zichtbaar; het vet op dijen, billen en heupen neemt af, het vet in de buikholte neemt toe.

Doordat de spiermassa afneemt en de vetmassa toeneemt, wordt de energiebehoefte lager.

Veel volwassenen van 45-50 jaar blijven echter hetzelfde eten als voorheen, waardoor ze gestaag toenemen in gewicht. Kleding gaat strakker zitten of past niet meer. Het blijft in de kast hangen met de hoop dat het volgende zomer wel past. Ondertussen veranderd er niets en blijft het cirkeltje zich herhalen.

Hoe stap je uit het cirkeltje?

Dat is voor ieder een persoonlijk antwoord. Niemand is hetzelfde. We zijn allemaal uniek en wat voor de een goed werkt past helemaal niet bij de ander.

Maatwerk heb je nodig. Doen wat bij jou past en je niet mee laten slepen door crash diëten.

Ik hoor mensen zeggen “het is levenslang” alsof het een gevangenisstraf is. Je hebt alle vrijheid om zelf je keuzes te maken en hopelijk doe je jezelf een lang leven het plezier van steeds opnieuw kiezen, optimaal kunnen bewegen, genieten van eten en energie hebben om leuke dingen te doen. In juni start het Afslank Wandel Plan. Dit is een mooie start om uit je cirkeltje stappen. Onder het kopje vitaal gewicht vind je meer informatie.